Onze pruimensoorten

Anna Späth

Dit is een van de laatst rijpende pruimen uit de kwetsenfamilie, ontdekt in Kadoszbeg, Hongarije in 1870 en geïntroduceerd door Späth uit Berlijn in 1874.

Lees meer »

Reine Claude d’Ouillins

Als zaailing gevonden te Coligny in Frankrijk, vermoedelijk een zaailing van Reine Claude Verte. Werd te Oullins bij Lyon in de cultuur gebracht door de boomkweker M.Massot père, en in 1860 in de handel gekomen. komt ook onder de naam Massot, Oullins Golden Gage en Reine Claude Précose. 

Lees meer »

Avalon

De Avalon is een vrij grote, roze-paarse pruim. De pruim is zoet en sappig. Deze pruim is zeer geschikt voor directe consumptie maar ook zeker voor de verwerking.

Lees meer »

Jubileum

De Jubileum is een langwerpige en paarse pruim met een zoete smaak. Deze pruim is zeer geschikt voor directe consumptie en minder geschikt voor de verwerking.

Lees meer »

Reine Claude d’Althann

Gewonnen door Prochaska in 1850, de hovenier van Graaf Michaël d’Althann te Swoyschitz (Bohemen) in het voormalige Tsechoslowakije. Voor de eerste maal in 1867 beschreven in het pomologischwerk “Deutsche Obstsorten”. In 1869 in Engeland ingevoerd.

Lees meer »

Bleufre

De Bluefre is een heerlijke handpruim.  De vruchten zijn groot, eivormig en donkerblauw van kleur. Deze pruim werd in 1947 in Amerika ontdekt. De pruim is niet alleen geschikt als handpruim, maar ook prima om in te maken. 

Lees meer »

Valor

Dit relatief nieuwe ras behoort tot de kwetsengroep. Geeft echter veel grotere vruchten dan de oude traditionele kwetsenrassen.

Lees meer »

Excalibur

De Excalibur is een pruimenboom die vroeg bloeit maar de pruimen zijn pas rijp rond eind augustus. DE boom draagt niet al teveel pruimen, maar de pruimen die hij geeft zijn groot en sappig met een goede smaak.

Lees meer »

Violetta

De Violetta een grote ovale pruim met een blauwpaarse schil. Hij werd in Zweden in 1990 geïntroduceerd met hoge verwachtingen.  Helaas niet zo populair geworden als verwacht. En dat onterecht. Het is een smakelijke pruim die ook heerlijk smaakt in taarten en jam.

Lees meer »

Voyageur

De ‘Voyageur’ is een zaailing van Ruth Gerstetter afkomstig uit 1963. Het zijn donkerpaarse pruimen die redelijk groot en langwerpig van vorm zijn. De smaak is, als ze goed gerijpt zijn, zeer goed. Het vruchtvlees van deze pruim is geel, stevig en sappig. 

Lees meer »

Reine Claude Verte

De ‘Reine Claude Verte’ is waarschijnlijk het oudste pruimenras uit de ‘Reine Claude’-groep. Het ras stamt van voor de zestiende eeuw en werd vernoemd naar Claude van Frankrijk, de echtgenote van koning Frans I van Frankrijk. Het is een vrij kleine pruim.

Lees meer »

Eldense Blauwe

De Eldense Blauwe, om deze pruim is het bij ons allemaal begonnen. Graag zouden we deze pruim weer in alle eer willen herstellen en zijn druk bezig om van deze boom meer te planten. De pruim komt in diverse kleuren voor en ook in diverse afmetingen. Blauw is wel de hoofdkleur. Maar soms zijn ze meer paarsblauw, en soms zijn ze blauwzwart. Dit hangt samen met de onderstam waarop de Eldense Blauwe pruim is geënt. De smaak varieert ook en dat maakt het wat lastig om de Eldense Blauwe pruim te definiëren. De Eldenaren die zijn de hoogtijdagen hebben meegemaakt in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, zijn heel resoluut. De echte Eldense Blauwe heeft naar hun oordeel een enigszins rinzige smaak als je er in bijt. Daarna wordt de pruim zoet van smaak. In de nasmaak zit een bittertje.  De pit moet altijd los liggen. De structuur is stevig.

Lees meer »

St Hubertus

De ‘Sanctus Hubertus’ is een redelijk langzaam groeiende pruimenboom waardoor deze pruimen niet zo groot worden. De StHubertus is van de hand van de Limburger Eugène Swerts van Sint-Huibrechts-Hern en werd in 1950 uit een kruising van Mater Dolorosa en Early Rivers gevormd. 

Lees meer »

Monsieur Hâtif

‘Monsieur Hatif’ of de ‘Early Orleans’ is een oud pruimenras van franse origine. heeft tamelijk grote ovale roodpaarse vruchten. Ze smaken goed met een heel specifiek eigen aroma. 

Lees meer »

Opal

De Opal pruim is de meest voorkomende pruim in onze boomgaard. Het is dan ook een heerlijke en gemakkelijke pruim. Lekker op de hand, maar ook heerlijk in jam of chutney. De pruim komt oorspronkelijk uit Zweden van kwekerij Statens Trädgardsförksökinstitutet uit Alnarp. Ouderdom 1925. Gewonnen uit een kruising van Early Favourite met Reine Claude d`Oullins. Geïntroduceerd in 1946.

Lees meer »

Bleue de Belgique

De ‘Bleue de Belgique’ of Bleue de Bergues’, is een oud Belgisch pruimenras van rond 1850. Deze pruim bloeit in april met geurende witte bloemen, later in de herfst gevolgd door grote donkerblauwe pruimen met een sappig, vast en heerlijk geel vruchtvlees. Deze boom is goed winterhard en lokt bijen en vlinders

Lees meer »

Victoria

‘Victoria’ werd rond 1840 als toevalszaailing in een tuin in Alderton, Engeland gevonden en is samen met ‘Opal’ waarschijnlijk het bekendste pruimenras. Het is een gemiddeld sterk groeiende boom met een iets grillige, ronde, halfopen kroon van 4-6 m hoogte. De takstand van de gesteltakken is vaak horizontaal tot iets afhangend, waardoor de brede kroon ontstaat. De boom bloeit in de tweede helft van april met licht geurende, witte bloemen. De pruimen van ‘Victoria’ zijn middelgroot, langwerpig tot eivormig en rood tot fel rozerood van kleur. Het vruchtvlees is geelgroen, sappig en zoet van smaak. ‘Victoria’ geeft over het algemeen veel vruchten, die omstreeks eind augustus-begin september plukrijp zijn. Ze zijn zeer geschikt voor directe consumptie, in taarten of om in te maken (industrie). 

Lees meer »